top of page

Zwembad De Delte

Door Chris Bruinsma


Eind 1962 kwamen er bij de Gemeente Opsterland plannen op tafel voor een nieuw zwembad in Gorredijk, dat vooral omdat het toen huidige zwembad op de Badweg niet meer aan de eisen voldeed.

Eerdere plannen om het zwembad halverwege Gorredijk en Beetsterzwaag te bouwen werden fel tegengehouden door de inwoners.

Het tweede plan om het tussen de Miente, Nijewei de toen nog benaamde “Lijkweg”te plaatsen viel beter in de smaak.

10 Juli 1965 opende zwembad de Delte in Gorredijk. Een nieuw modern openluchtbad met drie baden en een prachtige zonneweide. Op 12 Juli volgde de opening van de zwemclub ISIS.

Het bad kostte ruim een kwart miljoen waarvan de bewoners 2500 gulden zelf moesten opbrengen.

De Delte werd in de eerste jaren op temperatuur gehouden door een Gasstook Installatie. Op 6 juni 1979 kwam daar verandering in doordat het bad werd verwarmd met afvalwarmte van voormalig Timmerfabriek de Vries BV. Dit werd groot in het nieuws gebracht. Het programma Koning Klant kwam langs bij de Delte en Erica Terpstra opende het vernieuwde systeem. Dit scheelde de Delte elk jaar 30.000 gulden op de gasrekening.

In 1994 vernieuwde het zwembad opnieuw doordat het niet meer aan de hygiënische eisen voldeed. De Delte was vanaf toen voor een deel overkapt en de kleedhokken en toiletten kregen verwarming.


Nu nog is het zwembad een prachtig, schoon, goed onderhouden bad met ieder jaar veel bezoekers en stralende vrijwilligers.


Neem eens een kijkje op de website: https://dedelte.nl/
Comments


bottom of page