top of page
DSC00567-1.jpg

 Ontdek Gorredijk 

Foarút Sjen

het gorredijk van nu

Het Gorredijk van nu heeft een grote regionale functie. Met een compact maar ook divers centrum waar alle dagelijkse benodigdheden te vinden zijn. Ook is het parkeerbeleid aantrekkelijk vanwege de blauwe kaart. En als kers op de taart loopt er ook nog een prachtige vaarroute recht door het hart van het dorp. Wat wil je nog meer zou je zeggen?

gorredijk in de toekomst

Als je de vorige alinea leest zou je denken dat er niets is om zorgen over te maken. Maar de geschiedenis leert ons dat het altijd belangrijk is om vooruit te blijven kijken en te leren van het verleden. Gorredijk is nu een aantrekkelijk dorp. Dat willen we zo houden en het liefst nog beter maken in de komende jaren.

Met de rappe opkomst van internet de afgelopen jaren kwamen ook de webwinkels. Daar bovenop kwam in 2020 en 2021 ook nog eens de Coronacrisis. En we kampen ook met een stevige vergrijzing in Nederland waardoor er steeds meer mensen met pensioen gaan. Resultaat: Steeds meer fysieke winkels overleven niet en centra in een dorp of stad kampen met leegstaande panden, winkels die dicht moeten vanwege te weinig personeel en een centrum waar niet veel te beleven is. Hoe los je dit op?

Schouders eronder

Je lost maatschappelijke problemen niet in je eentje op.  Daarom hebben we in Gorredijk de schouders gezamenlijk onder de visie 2030 gezet. Winkeliersvereniging Whi, Plaatselijk Belang Gorredijk,  Museum Opsterlan en Multifunctioneel centrum De Skans steunen allemaal deze koers. Gesteund door Gemeente Opsterland die het belang van een ''doarpsvisie'' aanjuicht en stimuleert. De visie waar we als dorp de komende jaren aan gaan werken luidt als volgt:

''Gorredijk wil in 2030 de meest leefbare kern van Zuidoost Friesland zijn''

download (8).png
Screenshot 2022-10-14 135502.png
download-removebg-preview.png
304929920_195619372827682_7860575309540160461_n (1).jpg
opsterlandlogo2022.png

Hoe vullen we de visie in?

Een visie ontwikkelen is moeilijk. Zoveel mogelijk neuzen moeten dezelfde kant op staan. Ook moet er gedacht worden op de lange termijn terwijl het korte termijn denken veel makkelijker is. Dan heb je ook nog de belangen van verschillende partijen. En dan moet er ook nog de energie en drive zijn om de visie na te leven.

Daarom hebben we met het ontwikkelen van de visie rekening gehouden met zoveel mogelijk aspecten. De visie mag breed opgezet worden zodat we deze kunnen verdelen over verschillende sectoren. We hebben daarom een visie opgesteld waar iedereen zich in kan vinden en vanuit eigen kracht kan bijdragen aan het behalen van deze visie. Maar hoe kan iedereen vanuit eigen kracht meewerken?

Screenshot 2023-01-26 171101.png

Zoals op bovenstaande afbeelding is te zien kan je het containerbegrip leefbaarheid opsplitsen in meerdere aspecten. Bij deze aspecten kan je bepaalde organisaties of belanghebbenden invullen. Een theater en museum kunnen bijvoorbeeld invulling geven op het stukje cultuur en erfgoed. De activiteitencommissie  kan het stukje organisatiekracht oppakken. En de winkeliers kan je weer onderverdelen in meerdere aspecten zoals bijvoorbeeld economie en voorzieningen. Iedereen past ergens bij en werkt vanuit eigen kracht mee aan het behalen van de visie. In 2030 de leefbaarste kern van Zuidoost Friesland zijn.

De invulling van deze visie zal steeds completer worden. Ben je nieuwsgierig naar de uitwerking hiervan of wil je meewerken aan de visie? Neem contact met ons op en download het visiedocument hieronder om meer informatie over de visie te lezen. Het document zal zo nu en dan geupdateted worden als er nieuwe ontwikkelingen hebben plaatsgevonden.

Blijf op de hoogte

  • LinkedIn
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page