Ontdek Gorredijk
Denkend aan Gorredijk
Het opknappen van een stukje onbekend gorredijk
Al jarenlang was deze steeg er maar werd er door velen niet naar omgekeken. Met de komst van de Regiodeal Zuidoost Friesland zagen een aantal initiatiefnemers uit Gorredijk een kans om hier een plek van te maken waar mensen juist doorheen willen lopen. Creatieve welzijnsorganisatie Code Hans ging aan de slag en creëerde een speelse, informatieve en mooi ogende steeg die niet meer terug te herkennen is. De steeg is in verschillende onderdelen opgebouwd en ook in fases gerealiseerd die we hier onder in een tijdlijn laten zien.
Fase 1: Schoonmaken en de eerste tekeningen
Zoals je ziet is de steeg grondig schoongemaakt. Zo kon er gebruik gemaakt worden van iedere vierkante meter. Naast schilderwerkzaamheden verschenen ook de eerste panelen met schilderwerken van iconen uit Gorredijk. Dit kunnen personen, gebouwen of bekende uitzichten zijn. Alle schilderwerken zijn gemaakt door Gorredijksters die aangesloten zijn bij Code Hans.
​
Daarnaast is het beeldmerk van Gorredijk verschenen boven de ingang van de steeg. Wel in een iets andere vorm dan het originele beeldmerk. De tekst ''Groot gelijk naar'' is vervangen door ''Denkend aan'' waardoor de tekst ''Denkend aan Gorredijk'' ontstaat. Dit verwijst naar de naam van het project en is tegelijkertijd een verwijzing naar het beeldmerk en de huisstijl van Gorredijk. Ook is er in deze steeg een begin gemaakt met de kleuren van Gorredijk. Geel en zwart. Die zijn onder andere terug te zien op het logo van Plaatselijk Belang Gorredijk. Dit logo is tegelijkertijd het wapen van Gorredijk.
Fase 2: de volgende toevoegingen
De eerste twee panelen zijn inmiddels al te zien in de steeg. De andere twee panelen zullen in het voorjaar van 2024 verschijnen. Ook hierop zijn weer schilderwerken van Gorredijksters te zien waaronder ook tekeningen van kinderen uit Gorredijk.
En … het steegje wordt nóg mooier. Een deel van de steeg wordt ook aantrekkelijk gemaakt voor kinderen. Voor hen wordt de grond beschilderd. Zie hieronder hoe dat eruit komt te zien. Vanwege het koude en natte weer lukte dat helaas niet vóór de opening, maar in het voorjaar van 2024 is ook dit laatste onderdeel van de steeg klaar.
Het taalcafé is ook een initiatief van Code Hans. Mensen met verschillende nationaliteiten of culturele achtergronden hebben een aantal gedichten opgesteld die ook in het voorjaar van 2024 in de steeg te lezen zullen zijn.
Tot slot een aantal verhalen vanuit verschillende werelddelen. Van Friesland tot China. Vrijwilligers hebben een aantal belangrijke momenten uit hun leven beschreven die weergeven zullen worden op de muren in de steeg. Met als doel verbinden en leren van elkaar.