top of page
Screenshot 2022-10-05 163740.png

 Ontdek Gorredijk 

Turfdorp

Gorredijk en de Turfroute

Gorredijk en de Turfroute zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder de Turfroute had Gorredijk niet bestaan. Het dorp is ontstaan uit de turfwinning. Handelaren sloegen hun spullen op in Gorredijk, kochten ze op van anderen of verhandelden ze weer door. Door de komst van de Turfroute in de 16e eeuw begon het dorp echt te groeien. Dit wordt gezien als het startpunt van de veenkolonie Gorredijk. 

20240518134429_IMG_4223 (1).JPG

''Het historische turfschip de Tjerk Hiddes is vandaag de dag nog steeds in Gorredijk te vinden. De laatste schipper, Steffen van der Werf (99 jaar), woont nog steeds in Gorredijk en heeft het schip vaak tegenover zijn huis liggen''.

Poort van de turfroute

Gorredijk wordt door velen 'Poort van de Turfroute' genoemd. Dit komt omdat Gorredijk naast Oosterwolde en Appelscha een van de weinige dorpen is waar de route recht doorheen loopt. En doordat het centrum van het dorp aansluit bij de vaart maakt het Gorredijk een aantrekkelijke en gezellige plek om te bezoeken. 

Daarnaast is Gorredijk vanuit historisch oogpunt gezien het middelpunt van de turfwinning die werd gedaan in het gebied. De Turfroute zorgde voor een makkelijke manier van het vervoeren van turf naar andere streken en 'Gordyksters' speelden daar slim op in door te handelen met het verkeer dat door het dorp passeerde. 

''Hedendaags zie je nog veel van dit soort historische handelspanden terug langs de vaart in Gorredijk. Het is een mooie reminder aan de historie van het dorp''.

DSC00132-1-1.jpg

Pleziervaart

Tegenwoordig doet de Turfroute dienst als route voor de pleziervaart. In Zuidoost Friesland heb je de keuze om een groot en klein rondje Turfroute te doen. Beide keren passeer je Gorredijk en kan je hier op verschillende plaatsen aanleggen. Maar pas op want je moet aan het werk als je over de Turfroute vaart. Bij grote bruggen zullen sluiswachters je van dienst zijn maar bij de kleinere zal je zelf van boord moeten om de brug open te duwen. Als je geluk hebt helpt een alerte lokale bewoner je misschien.

DSC00145-1-2-1.jpg

''De pleziervaart over de Turfroute is ieder jaar weer drukbezocht. Je vaart met je boot door heel Zuidoost Friesland en doet verschillende landschappen en dorpen aan. En doordat je vaak in ieder dorpje wel kan aanleggen is een uitstapje gemakkelijk gedaan''.

Meer informatie

Wil je graag nog meer informatie over de Turfroute? Neem eens een kijkje op de website van Zuidoost Friesland. Hier hebben ze een uitgebreide pagina met informatie over de route, sluizen, dorpen en meer.

download (7).png

Blijf op de hoogte

  • LinkedIn
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page