top of page

Basisschool De Vlieger

Het is eind 1964, de plannen voor de bouw van een nieuwe kleuterschool in Gorredijk zijn goedgekeurd. In 1969 opent Kleuterschool “De Vlieger”, vernoemd naar de oliemolen die ooit aan de Brouwerswal stond. Vandaar de molenvormige voorkant en de molenstenen bij het pad.


De eerste directrice van de kleuterschool was Joke Kielstra.


Gorredijk groeide in de jaren 70 hard, er was een nieuwe basisschool nodig.

Ik kwam langs bij juf Aukje van den Berg, die al sinds het begin, op 1 januari 1980 les gaf bij de kleuters op de Vlieger. Ze had prachtige verhalen en mooie foto’s.


1 augustus 1979 ging de Vlieger verder als OBS de Vlieger, de school was nog niet geheel klaar; “We liepen over planken om van de ene naar de andere ruimte te komen”, zei Aukje.


De opening die al een halfjaar voorbereid was, was op 23 Mei 1980. Er werd een “Vlieger lied” gezongen en er werd een vlieger opgelaten met veel helium ballonnen.


In Maart van 1983 was er een school staking op de Vlieger tegen de grote bezuinigingsplannen van de regering. De kinderen maakte een vlag met huilende gezichten en stonden voor de Woudklank met spandoek en al op de foto.


Op een school leer je niet alleen, er is ook plaats voor leuke dingen. Op de Vlieger waren er, het Sinterklaasfeest, Sint - Maarten, Kerstmis, koning(innen)dag, Pleinfeesten, vossenjachten, schoolreisjes naar bijvoorbeeld Nienoord en nog veel meer.


Op Woensdag 10 Oktober 1990 heropende Wethouder Frieswijk de basisschool. De school had een verbouwing gehad en was weer helemaal als nieuw.


In 2015 sloot de gezellige, kleine school na jaren en fuseerde zich met de Tsjerne tot school Loevestein.


Juf Aukje van den Berg ging in 2019 met pensioen.Vond je dit een leuke blog? Vergeet dan zeker niet om de rest van onze blogs ook te lezen!Kommentare


bottom of page