top of page

Een uit de hand gelopen hobby

Sinds begin 2020 kent Gorredijk een nieuwe onderneming. Een plek waar je de meest unieke spullen kan vinden. Een ware Vintage Toko. Enthousiast onderneemster Ilse is dol op het sneupen naar vintage spullen en vertelt haar verhaal.

Van hobby naar onderneming

Zo'n drie jaar geleden kwam Ilse met haar familie in Gorredijk terecht na een lange zoektocht voor een eigen huis. Na een tijd huismoeder te zijn geweest wou Ilse weer aan de slag. 'In eerste instantie wou ik gaan solliciteren voor een baan. Maar ik wist eigenlijk al dat ik het werken voor een baas eigenlijk helemaal niet zo leuk vind', verteld Ilse.


Op een dag verkocht ze een Deens meubelstuk aan iemand, en met een flinke winst ook. Ilse deed toen al het sneupen naar vintage spullen als hobby dus het was geen onbekend terrein voor haar. Het zette haar aan het denken. Ze hakte de knoop door en besloot een onderneming in vintage spullen op te starten.


Maar wat is vintage nou precies. 'Vintage betekend meubels, kledingstukken en accessoires die afkomstig zijn uit de jaren 20 tot en met de jaren 80. In ieder decennium hadden deze spullen een eigen stijl en dat zie je hedendaags allemaal terugkomen in het interieur van een huis. Er is dus voor iedereen wel een bepaalde stijl te vinden als het om vintage spullen gaat!', verteld Ilse enthousiast.


Ilse kwam op de naam Vintage Toko door haar Indische roots. Een Toko is een Oosterse winkel waar je van alles kan halen. ''Ik ben zelf ook erg fan van de vintage Rotan stijl die uit zuidelijk Azië komt. Zo is dus eigenlijk de naam voor de onderneming ontstaan'.


Lekker touren

Natuurlijk moeten de spullen wel gevonden worden en dat gaat soms niet gemakkelijk. Ilse stippelt vaak haar route aan het begin van de week uit en gaat vrijdag op pad met een grote bus. Hiermee gaat ze alle plaatsen op de route bij af. Vaak zijn dit kringloopwinkels maar het zijn soms ook spullen die bij mensen thuis te koop zijn gezet. 'Het is altijd nog maar afwachten of het er precies zo uit ziet als op de foto. Soms moet ik mensen ook teleurstellen en kan ik het niet meenemen omdat het niet is wat ik had verwacht. Dan heb je soms kilometers gereden voor niks maar dat hoort er nou eenmaal bij. Het houdt het ook spannend'.


En of de spullen uiteindelijk allemaal verkopen? Dat is zeer wisselend verteld Ilse. 'De ene week verkoop je ontzettend veel en loopt het lekker door, maar de andere week kan het ook flink tegenvallen en blijven er veel spullen staan. Gelukkig hebben we achterhuis een grote garage en gaan we er nog een garage bij huren voor de auto van mijn man. Deze moet nu vanwege de vele vintage spullen buiten staan en dat was eigenlijk niet helemaal de bedoeling haha'.


Voor ieder wat wils

'Op vintage spullen komt iedereen af. Er is niet echt een bepaalde doelgroep. Waarschijnlijk omdat de meubels vanuit allerlei jaren zijn en er voor iedereen wel iets te krijgen is. Ik heb al vaak gedacht dat een bepaald meubel nooit zou verkopen maar dan staat er plots de volgende dag een reactie van iemand die er dol op is. Dat maakt het verkopen van deze spullen zo leuk. Je komt ook in contact met allerlei verschillende mensen'.


Ilse knapt zelf vrij weinig op aan de spullen. De originele staat wordt zoveel mogelijk behouden. Af en toe wordt er eens een olielaag toegevoegd of worden wat ruige kantjes bijgewerkt.


Online handelen

Ilse doet vrijwel alle zaken online. Van inkoop tot verkoop. Ze gebruikt haar social media kanalen maar ook Marktplaats en het nog relatief onbekende Whoppah. Dit is een platform waar veel tweedehandsspullen worden verhandeld. Het mooie aan al deze platformen is dat je een heel breed bereik hebt, wat zeer belangrijk is in de vintage wereld.


Maar wat maakt Ilse nou uniek? Zelf denkt ze vooral aan een stukje service. 'Ik reageer altijd snel op berichten van anderen. Mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn en snel antwoord hebben. Als je te lang wacht kan je namelijk je klant alweer kwijt zijn'.


De toekomst

Over de toekomst van haar onderneming is Ilse duidelijk. 'Ik heb eigenlijk mijn droom al uit laten komen met deze onderneming. Van mij hoeft het niet groter dan dit en ik ben tevreden met hoe het nu gaat. Er is een goede balans tussen privé en werk en ik kan zo ook nog veel tijd doorbrengen met mijn kinderen'.


Dus ook in de toekomst zal je Ilse gewoon tegenkomen in kringloopwinkels in heel Nederland. En zelf heeft ze nog een complimentje voor Gorredijk. ' De kringloop in Gorredijk vind ik een ontzettend leuke plek om te komen. Er liggen vaak echt verborgen pareltjes als je goed rondkijkt'.


Als je interesse hebt in vintage spullen weet je dus nu waar je moet zijn. Ilse heeft wekelijks weer nieuwe spullen dus je raakt niet snel uitgekeken. Haar onderneming is dus zeker een kijkje waard!Vond je dit een leuke blog en kan je niet wachten op meer verhalen van de lokale ondernemers? Vergeet dan niet deze blog te delen met je familie, vrienden en kennissen. Dan zorgen wij ervoor dat er meer van dit soort leuke verhalen op de website verschijnen!


Nieuwsgierig naar vintage? Neem eens een kijkje op het social media kanaal van Vintage Toko:
Comments


bottom of page