top of page

Ouder-kindspeelgroepen FierZien

Janine begon ooit op de PABO waarbij ze de kneepjes van het vak leraar leerde. Na ook onderwijskundige gestudeerd te hebben en 5 jaar als onderwijskundige te hebben gewerkt, werd Janine haar eerste zoon geboren. ‘’Ik zocht een baan die beter aansloot bij het zijn van een moeder. Zo kwam ik in de kinderopvang terecht.’ En daar kwam Janine in aanraking met ouder-kindspeelgroepen.


“Ondertussen wakkerde mijn interesse in het geboorteproces en -psychologie ontzettend aan. Na de geboorte van mijn tweede zoon raakte ik nog verder geïnspireerd in het omgaan met ouders en hun kinderen. Zo ontstond uiteindelijk in 2023 mijn bedrijf FierZien.”


FierZien is een ouder-kind speelgroep waarbij ouders gezamenlijk met de kinderen komen. Janine organiseert deze speelgroepen in Sneek, Burgum en Gorredijk. ‘’Dat heb ik bewust gedaan om een grote driehoek te creëren waarmee ik mijn bereik en flexibiliteit vergroot en hopelijk ook zoveel mogelijk mensen aanspreek. Op maandagochtend in Sneek, woensdagochtend in Burgum en donderdagochtend in Gorredijk’’.


Het concept is nieuw in Friesland. ‘’In Groningen bestaat het al 10 jaar. In de ouder-kindspeelgroep ga je door alle informatie die je krijgt over spelen en gedrag, anders kijken naar het gedrag van je eigen kind. Vaak hebben ouders vragen waarmee ik ze direct kan helpen. Dit kan gaan over hoe je omgaat met boosheid, waarom kinderen met spullen gooien of waarom ze speelgoed van elkaar afpakken. Deze ochtenden zijn voor twee groepen: de dreumesgroep (10 maanden tot 2,5 jaar) en de jonge babygroep (tussen de 4 en 9 maanden)’’.


In de groepen zit je gezamenlijk met andere ouders en kinderen, waarbij Janine als het ware tekst en uitleg geeft bij wat er zich afspeelt. ‘’Ouders gaan vaak zien  dat hun kind al heel veel zelf kan. Kinderen zijn vanuit henzelf al heel sociaal. Vaak ben je geneigd om je kind snel te helpen, of conflicten te voorkomen, maar het beste is soms om ze te stimuleren dingen te ontdekken en te proberen. Het gezegde ’vallen en opstaan’ is niet voor niets bedacht’’.
Naar aanleiding op de vraag wat Janine haar ambitie is voor de toekomst geeft ze een duidelijk antwoord. ‘’Dat alle jonge ouders met kinderen van 0 tot 2,5 jaar toegang hebben tot een ouder-kindspeelgroep. Ik denk dat het ook een sterke functie in de maatschappij kan hebben omdat je ouders en kinderen bij elkaar brengt. Ze leren als het ware ook weer van elkaar doordat ze zien dat het ook anders kan of dat sommige dingen helemaal niet zo gek zijn’’.


En waarom Gorredijk nou juist de plaats is waar Janine en haar gezin zijn gaan wonen? ‘’Gorredijk heeft alles: veel groen, fijne speelplekken voor kinderen, winkels, scholen en andere belangrijke voorzieningen. Het is hier fijn wonen in de wijken en ik durf mijn kinderen hier ook overal mee naartoe te nemen. Een van de leukste dingen is om lekker te wandelen door alle groenstroken of parkjes die het dorp kent. Dat is echt uniek en daar genieten we enorm van’’.


Neem gerust eens een kijkje op de website van FierZien of bekijk de sociale media kanalen hieronder:Nieuwsgierig naar meer verhalen van ondernemers uit Gorredijk? Neem eens een kijkje op onze verhalen pagina of klik op een andere blog hieronder! Ken of ben jij iemand met een inspirerend en interessant verhaal? Neem contact met ons op en wie weet verschijn jij binnenkort op onze socials en website!

Comments


bottom of page