top of page

Kersverse onderneemster Baukje nam een stap naar het onbekende

Na ruim 17 jaar werken voor een baas was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Maar waar start je met zo’n nieuwe uitdaging? Dat was voor Baukje ook even zoeken. ‘’Het is alsof je jezelf opnieuw moet ontdekken en erachter moet komen waar je goed in bent en energie van krijgt. Dat is spannend maar geeft je ook weer een verfrissende kijk op dingen. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen waar mijn ware passie ligt en met een gelukkige samenloop van omstandigheden opende ik in 2022 By Bauk Delicatessen in Gorredijk’’.

Maar Baukje komt niet zomaar in Gorredijk terecht. Zelf is ze geboren in Gorredijk en verhuisde ze op vierjarige leeftijd richting Jonkersland. De eerste echte bijbaan vond ze bij supermarkt Super de Boer. Daar stond ze als snel op de brood-, kaas- en vleesafdeling. Maar toen wist ze nog niet dat ze later een eigen kaas- en specialiteitenwinkel zou hebben.


Na een Hbo-opleiding in Facility Management te hebben afgerond was ze afgestudeerd midden in de crisis van 2003.’’ Dat is niet het beste moment om op zoek te gaan naar een eerste echte baan’’, lacht Baukje het een beetje weg. ‘’Uiteindelijk kwam ik in 2004 bij bouwbedrijf van Wijnen terecht en begon mijn werkcarrière’’.


Baukje heeft 17,5 jaar gewerkt bij Van Wijnen als directiesecretaresse en marketingmedewerker. ‘’Toen ik in een nieuwe functie begon als marketingmedewerker begon ik na een tijdje al na te denken over iets anders. Ik zat daar niet op mijn plek. Maar de grote vraag was; wat dan? Ik ben toen naar een loopbaancoach gestapt die mij geholpen heeft weer te zoeken naar hetgeen waar ik vrolijk van word. Zo ben ik meerdere vrijdagen op gesprek gegaan in Groningen om mezelf weer opnieuw te leren kennen’’.


‘’Uiteindelijk ben ik naast mijn vaste baan een jaar bezig geweest met het bedenken van een plan om voor mijzelf te beginnen. Via KVK.nl, ikgastarten.nl ondernemers vlakbij en vrienden die ondernemer zijn, kom je vaak al een eind met informatie inwinnen. En gewoon je boerenverstand gebruiken. Toen ik een aantal locaties had bekeken in Gorredijk kwam er plots een hele goede locatie vrij langs de Brouwerswal. Ik wist dat dit mijn kans was en er voor moest gaan’’.


Aan de slag

Binnen een aantal weken was de overname rond. In het voormalige pand van Bloembinderij Amber ging Baukje in 2022 aan de slag. Er moest nog wel het een en ander gebeuren om te realiseren wat ze voor ogen had. ‘’Je hebt een bepaald idee bij de huisstijl van je eigen winkel. Het moet allemaal bedacht en ontwikkeld worden. Gelukkig had ik voor het ontwerp goede hulp van Schokker Producties en de uitvoering hebben we voornamelijk zelf gedaan. Met klushulp van onder andere mijn handige vader hebben we de boel op tijd klaar kunnen krijgen. Dat was door diverse tegenslagen nog even spannend.


‘’Ik noem mijzelf regelmatig een chaotische perfectionist. Ik wil van alles tegelijk, maar dan moet het ook perfect. Ik kom er dan vaak achter dat ik veel te snel wil en even terug naar de basis moet; stap voor stap. Daar heb ik nog genoeg in te leren.


In aanloop van het openen van haar eigen winkel heeft Baukje vooral ook bij andere winkels gekeken en stage gelopen.’’ Het beste wat je kan doen is op anderen afstappen en om informatie en tips vragen. Mede-ondernemers helpen je ontzettend graag en vertellen ook graag vanuit hun eigen ervaringen. Dat enthousiasme was echt aanstekelijk. Wat ik inmiddels al geleerd heb is dat ondernemen zeker leuk maar ook erg onrustig is. Je moet altijd blijven werken aan je eigen winkel. Maar wat de andere ondernemers ook vaak zeggen; onrust houd je scherp’’.


Voor de toekomst van haar winkel heeft Baukje nog geen grote plannen. Het enige wat ze haarzelf en haar man belooft heeft is om te kijken waar ze over vijf jaar staat. ‘Natuurlijk houd ik in de gaten hoe de zaken ervoor staan. Maar ik wil niet te ver vooruit plannen en alles vastleggen. Er moet ruimte blijven voor nieuwe ideeën en spontane ontwikkelingen’’.


Vond je dit een leuk verhaal en ben je benieuwd wat Baukje allemaal aanbiedt in haar winkel? Neem eens een kijkje op haar website en volg de sociale media accounts van ByBauk. Nieuwsgierig naar meer verhalen uit het dorp? Klik eens op een blog hieronder en bekijk alles op onze lokale pagina.


Comments


bottom of page