top of page

Het Swarte Doarp

Het Project Loevestein van de jaren 70, in de volksmond genoemd: “Het Swarte Doarp”, is een wijk in Gorredijk die in begin jaren 70 is gebouwd. Het zwarte dorp was na de bouw van straten zoals de Heerenacker, de Geert van der Zwaagstrjitte en de Compagnonstrjitte in de jaren 50 en 60 iets opvallends, iets nieuws.


Geen huizenblokken op een lange rij naast elkaar gebouwd met een weg ervoor, maar straten met groenstroken, veldjes, speelplaatsen en een waterpartij.


In dit verhaal verteld Chris Bruinsma over het project Trimbeets 1, waar de Weverij, Brouwerij en de Wolkammerij zich in bevinden.
In 1972 begon de bouw van de wijk Trimbeets. Een nieuw decennia was aangebroken en Gorredijk had een snel groeiend inwonertal. Veel huizen moesten er bij gebouwd worden. Zo ontstond in het dorp de eerste uitbreiding van de jaren 70.


Huizenblokken uitkijkend op het weiland, een autoluwe woonomgeving en veel parkeergelegenheid, kortom een mooie jaren 70 wijk. Toch bleken er wat spanningen te heersen, word verteld in een speciale documentaire over de wijk van het Televisieprogramma “Van gewest tot gewest” uit 1975.
Door de relatief lage huurprijzen, en de rust van het wonen in Friesland trekken er in de eerste jaren veel Hollanders naar de wijk. Door andere gewoonten van Friezen en Hollanders ontstond nog wel eens wat onenigheid.


De zwarte kleur van de houten planken op de gevels, werd niet altijd geapprecieerd. Veel mensen vonden het lijken op zwarte doodskisten die op een rij stonden.


Architect H.Morshuis legt op een bijeenkomst in de Skâns uit dat hij het een erg donkere kleur heeft gegeven, om de bewoners de kans aan te rijken om later zelf iets met kleur te gaan doen.


Tegenwoordig zijn veel woningen in de wijk kleurrijk, “Het Swarte Doarp” is bijna verdwenen...


Vond je dit een leuke blog? Vergeet dan zeker niet om de rest van onze blogs ook te lezen!


Op de hoogte blijven van nieuwe blogs en interessante verhalen over Gorredijk? Blijf onze website in de gaten houden via www.visitgorredijk.nl/verhalen-van-de-locals


En volg ons ook op de volgende kanalen:


Comments


bottom of page