top of page

Mountainbiken

In Gorredijk kan je starten met verschillende mountainbikeroutes in de bossen van Beetsterzwaag, Drachten en omstreken. We vertellen je graag meer over deze uitdagende mountainbike routes.

IMG_2208.PNG

Opstappunt Sportcentrum kortezwaag
 

In Gorredijk is het startpunt van MTB-Veldroute Opsterland. Deze extra lus is een toevoeging op de Bosroute in Beetsterzwaag. Bij Sportcentrum Kortezwaag kan je de auto parkeren op de ruime parkeerplaats en de rode route volgen door middel van de kenmerkende mountainbike bordjes. De rode route sluit zich vervolgens ter hoogte van MTB traject A7 in Beetsterzwaag aan en gaat dan verder als de groene Bosroute.

rood.png

De rode Veldroute Opsterland start in Gorredijk en leidt je langs de historische Turfroute. Je fietst door langgerekte landschappen langs water, weiland en uiteindelijk bos. Onderweg fiets je over verharde wegen, zandpaden, gravel en schelpenpaden.

bosroute beetsterzwaag
 

Uiteindelijk kom je vanuit Gorredijk via de rode lus uit op de groene route in Beetsterzwaag.  Hier gaat de route over historische landgoederen die vroeger in het bezit zijn geweest van Friese Adel families. De Bosroute loopt door het bosrijke landschap van Beetsterzwaag en kent veel singletrack paden.

 

Af en toe kom je ook een leuke technische uitdaging tegen zoals een 'drop off' en een aantal uitdagende bochten. Af en toe rijd je over asfalt om naar een ander deel van de route te komen. Hier deel je de route met andere weggebruikers. Grotendeels loopt de route over een eigen pad en zal je niet last hebben van medeweggebruikers. De route is ook eenvoudig te fietsen voor iedere mountainbiker.

groen.png

De groene route in Beetsterzwaag loopt door de bosrijke omgeving waar vroeger de Friese Adel een grote invloed had. Deze lus is het mooiste gedeelte van de complete mountainbikeroute door de vele singletracks, uitdagende obstakels en omgeving

Veldroute Smallingerland

Vanaf de Bosroute Beetsterzwaag kom je uiteindelijk op nog een kruispunt uit waarbij je kan kiezen voor een extra lus. De blauwe route leidt door Drachten richting de Smalle Ee en Boornbergum. Ook vanaf de rode route kan je aansluiten op de blauwe route. Zo lang je de bordjes maar goed blijft volgen kom je altijd weer uit waar je begonnen bent. De Blauwe route kent prachtige singletracks en verrassende uitdagingen als het gaat om technische bewegingen. 

blauw.png

Als je alle lussen hebt gefietst kom je op een totaal van zo'n 60-65 kilometer uit. Een mooie ronde dus en zeker de moeite waard. In Gorredijk kan je na de tijd heerlijk uitpuffen op een terras en daarna binnen 5 minuten terug fietsen naar het opstappunt bij Sportcentrum Kortezwaag.

Aanvullende informatie

Voordat je gaat mountainbiken in de omgeving van Gorredijk zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten:

  • Je hebt voor deze route een Vignet van Natuurmonumenten nodig. Door de aanschaf van het vignet draag je financieel bij aan het onderhouden van de route en kan deze in de toekomst ook nog goed bereden worden. De website vind je hier: natuurmonumenten.nl

  • Soms vindt er onderhoud plaats op de route. Het kan dan zijn dat sommige delen van de route gedeeltelijk of helemaal afgesloten zijn. Om teleurstelling te voorkomen is er een website waar alle informatie op te vinden is: atbrouted7b.nl

  • Fietsen op de route is toegestaan van zonsopgang tot zonsondergang.

  • Wandelaars hebben op kruispunten altijd voorrang!

  • Laat geen afval achter en neem afval dat je tegenkomt ook mee. Zo houden we de natuur netjes voor iedereen.

  • Wijk niet van de paden af. Deze zijn speciaal aangelegd om confrontatie met andere bosbezoekers te voorkomen.

Totale routekaart

totaalmap.png

Blijf op de hoogte

  • LinkedIn
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page