top of page
Gorredijk IMGL4320.jpg

 Ontdek Gorredijk 

What to do?

een boegbeeld voor gorredijk

Als je dit gebouw ziet staan midden in het dorp Gorredijk weet je dat het bijzonder is. Het is alsof een stukje geschiedenis is blijven staan in een wereld die daar omheen zo snel veranderd is. Museum Opsterlân is een bijzondere plek in het dorp Gorredijk. De eerste steen werd gelegd in het jaar 1887. Tot het jaar 1955 diende het prachtige gebouw als openbare lagere school. Het oorspronkelijke gebouw uit die tijd is vandaag de dag nog steeds te zien. In het ontwerp is veel oog voor detail en het heeft een statig uiterlijk. Het is een boegbeeld voor het Gorredijk van toen en nu.

School-Gorredijk-nu-museum-Opsterland-.jpg

Wist je dat?

Het haasje dat op het wapen van de Gemeente Opsterland te zien is er al sinds 1622 op staat.

Opsterland_wapen.svg.png

Wat vind je in het museum?

In het Museum vind je vijf tijdloze thema's. De historie van Arm en Rijk waarin de twee verschillende werelden in Opsterland besproken worden. Die van adellijke bezitters en de arme arbeiders op veen en land. Gorredijk kent ook een rijke geschiedenis als het gaat om handel. Het ontstaan van de zogenoemde ''vlecke'' Gorredijk wordt prachtig verwoord in een expositie  die te zien is in het Museum.

Daarnaast is er een groot hoofdstuk dat gaat over de vervening en het socialisme in Gorredijk. De sporen van de intensieve turfwinning en de strijd voor een beter arbeidsleven. Gorredijk kent ook een Joodse geschiedenis. De handel bracht welstand naar Gorredijk, het dorp kende een grote Joodse gemeenschap en had zelfs een synagoge. Het laatste hoofdstuk neemt je mee naar bijzondere vondsten uit de omgeving.  Hier vind je ook een zeer uniek voorwerp. Een vuistbijl van maar liefst 100.000 jaar oud.

Blijf op de hoogte

  • LinkedIn
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page