top of page

Sun, Apr 09

|

Gorredijk

Lost Words - expositie in beeld en woord

Werk in verschillende disciplines van zestien woord- en beeldkunstenaars waarin woord en beeld en veelal combinaties daarvan centraal staan.

Lost Words - expositie in beeld en woord
Lost Words - expositie in beeld en woord

Time & Location

Apr 09, 2023, 1:00 PM – Apr 23, 2023, 5:00 PM

Gorredijk, Kerkewal 24, 8401 CG Gorredijk, Netherlands

About the event

“Woorden die bij vertaling verloren gaan” was het idee, bedacht door Johan van der Dong. Het oorspronkelijke project ging door uitstel van de baan. Omdat het thema zo mooi is, is er toch een doorstart gemaakt. Zestien woord- en beeldkunstenaars doen mee aan de expositie met het thema “Lost Words”.

In de expositie vind je werk in allerlei disciplines waarin woord en beeld en veelal combinaties daarvan centraal staan. Fotograaf Nynke Venema concentreerde zich op het verhaal en de context die een verhaal nodig heeft. Heb je woorden nodig om een verhaal over te brengen? Bij abstract schilder en graficus Corina Blom gaat het onder andere over het niet op een woord kunnen komen en de spanning die dat oplevert. Dichter Syds Wiersma en viltkunstenaar Aafje Bouwer halen woorden aan die in de tijd langzaam verloren gaan.

Binnen families of in streken bestaan woorden voor plaatsen. Deze aanduidingen veranderen met de tijd. Martsje de Jong schrijft er een gedicht over en ze combineert dit met een fotografisch beeld. Edwin de Groot brengt een in onbruik geraakt woord in beeld: Boaledea. Preston Losack dicht over de onmetelijke waarde van bedreigde taken voor de biodiversiteit van de wereld en Jelmer Schmit maakte hier speelse tekeningen bij.

Johan van der Dong heeft Rupsje Nooitgenoeg en een hangend object getiteld de Kleimonologen. Zijn broer Jaap van der Dong neemt schilderijen en gedichten mee.

Beeldend kunstenaar Yvette Tuurenhout en dichter Marije de Lange hebben een driedimensionaal kunstwerk gecreëerd op hout waarbij de aanschouwer wordt uitgenodigd te voelen en ontdekken. Het Nederlandse vergeet woord 'Pekelveld' is door het duo vertaald naar beeld- en woordkunst.

Graficus en dichter Erik Mol heeft een map met gedichten gemaakt met de titel “Ooit ergens woorden hebben” en maakte linodrukken met gedrukte woorden en gedichten of verbeeldingen van woorden en gedichten.

Gerrit de Vries roept met zijn werk waar iemand ten grave gedragen wordt, vooral vragen op. Verder is er werk te lezen en te zien van Ina Schroders-Zeeders en van Dirk die beiden spelen met woorden als woordkunstenaars.

De expositie is te bezoeken bij galerie Nynke & Blom in Gorredijk van 8 april tot en met 23 april. Opening op zaterdag 8 april om 14:00 en dan geopend op vrijdagen en zondagen van 13:00-17:00.

Daarna wordt het werk getoond bij galerie Weerdruk in Amsterdam van 29 april tot en met 21 mei. Opening op 29 april en vervolgens weekends geopend van 13:00-17:00. Door de week op afspraak.

Kijk voor meer informatie op https://nynke-blom.myportfolio.com/

Share this event

bottom of page