top of page

De Skâns

Loaijersstrjitte 2 is het adres gegeven aan het dorpscentrum in Gorredijk: De Skâns. 61 jaar lang is dit dorpscentrum al een groot begrip in het dorp.


De plannen om het dorpscentrum in Gorredijk te openen waren er al in 1957 “Gorredijk heeft een ruimte nodig waar men in verenigingsverband bijeen kan komen” vonden de inwoners. Om het dorpshuis niet als concurrerend te zien voor andere horeca in Gorredijk werd het horeca gedeelte in handen gegeven aan familie van der Zee van hotel restaurant van der Zee. De naam is te danken aan de oude Schansburg die op de plek stond waar nu ongeveer de bibliotheek staat.

Op 7 mei 1959 begon de bouw van het cultureel centrum de Schans (In het begin was dit de naam) in Gorredijk op het toen braakliggende terrein waar ooit in een ver verleden trams af en aankwamen met goederen en passagiers om ze af te leveren op het tramstation.

Na een twee jaar durende bouw van het dorpscentrum werd het op 16 maart 1961 feestelijk geopend door minister Marga Klompé, ze kreeg door de wethouder een mandje kievitseieren aangeboden die ze hartelijk in ontvangst nam.

De Skâns was zo succesvol dat er in juni van hetzelfde jaar al 40.000 bezoekers waren geweest. In 1968 waren de schetsen klaar voor een sporthal die naast de Skâns kwam. 5 jaar later op 10 mei 1973 werd de sporthal geopend. De hele week week waren er activiteiten in het dorpshuis. Beheerder van de sporthal was Jelle van Dam. Het beeld “De Woedende Ent” gemaakt door kunstenaar Jaap van der Meij is een dag voor de opening geplaatst op het terrein. In 1975 wilde de gemeente de Skâns kopen van stichting dorpscentrum Gorredijk-Kortezwaag.

In 1988 wordt het centrum flink verbouwd met een grote aanbouw en een flinke opknapbeurt.


In 2001 stop de familie Van der Zee na 38 jaar met de horeca exploitatie, leeftijd speelde een grote rol. In 2004 krijgt de horeca een nieuw ervaren stel: Henk de Jong en Grytsje van der Veer. De Skâns dreigt uit het centrum te verdwijnen omdat het verouderd. Plannen om het dorpscentrum samen te voegen met de BHS en de nieuwe basisschool de Treffer zijn niet doorgegaan. Daarom is het nog niet zeker wat de toekomst is van de Skâns.

Actievoerders Luit Beenen, Tjesse van der Zee en Henk Hoen strijden voor het voortbestaan van de Skâns. Toch is de Skâns na 61 jaar nog steeds een prachtig dorpscentrum waar veel optredens worden gegeven, gesport wordt, vergaderd word, en waar muziek word gemaakt.Neem ook eens een kijkje op de website: https://skans.nl/


Nieuwsgierig naar meer verhalen? Neem eens een kijkje hieronder bij de andere blogs en lees meer over de historie van Gorredijk.
Opmerkingen


bottom of page