top of page

Bûtenhûs Bûtensprong op de Bûtewei

Zoals je kan lezen in de tongbreker hierboven ligt er in de omgeving van Gorredijk een bijzondere locatie met een passende naam. Buitenhuis de Bûtensprong is een afgelegen accommodatie die toch dichtbij het levendige centrum van Gorredijk ligt. Het wordt verhuurd als vakantiehuis. Eigenaar Peter vertelt graag wat meer over hoe hij en zijn vrouw Gerda op het idee kwamen om hier een buitenhuis te beginnen.


Peter (uit Amersfoort maar van Friese afkomst) woont sinds zijn 21e in Friesland. Samen met zijn vrouw (uit Twente) heeft hij in 2009 een buitenhuis laten bouwen aan de Bûtewei in Lippenhuizen genaamd de Bûtensprong. ‘’Eerst stond er een oud schuurtje dat we graag wilden opknappen. Dat bleek helaas niet mogelijk te zijn maar een nieuw gebouw plaatsen op een andere locatie in onze achtertuin was wel mogelijk. We zijn toen aan de slag gegaan en hebben er een eigen ontwerp van gemaakt. Ook de inrichting hebben we zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Zo is het huis gelijkvloers en zijn de deuren extra breed zodat er een rolstoel, rollator of scootmobiel langs kan’’, vertelt Peter enthousiast.


Maar waar komt de naam vandaan, Bûtensprong?


Het betekent ‘’buitensporigheid’’ verteld Peter. ‘’ Wij bedoelen ermee: anders dan anders, gedurfd (als een gedurfde stap van ons). En als woordgrapje op de Bûtewei waar het huis aan gelegen is’’.


Als we het hebben over hoe Peter en zijn vrouw hier terecht zijn gekomen spelen natuur en rust een grote rol. ‘’We woonden eerst in Langezwaag wat een prima locatie was alleen trok de omgeving ons wat minder. Wij zijn toch wat meer van de bossen, heidegebieden en gaan er al snel eens op uit met de fiets. Tijdens onze fietstochtjes kwamen we al vaak in de omgeving van Beetsterzwaag vanwege het mooie bosgebied. Het lijkt hier ook op Twente….’’.


‘’Toen er een locatie vrij kwam hier aan de Bûtewei wisten we dat dit een mooie kans was om dichter bij de natuur te gaan wonen. Het idee van het buitenhuis kwam een aantal jaar later in ons op zodat we ook andere mensen van de rust, vrijheid en natuur konden laten genieten.Door een slimme indeling op dit grote terrein kunnen wij lekker in onze tuin zitten en onze gasten kunnen ook hun eigen tuin gebruiken terwijl we allen genieten van het mooie uitzicht’’.

Veel bezoekers komen naar het huis terug als ze er eenmaal verbleven hebben. ’’We hebben veel gasten die jaarlijks terugkeren. Het bevalt dan zelfs zo goed dat ze meteen bij het uitchecken de boeking voor volgend jaar alweer vastleggen. Het geeft ons een goed gevoel dat mensen het prettig vinden om terug te keren op deze locatie en het is dan ook ontzettend leuk om ze in het volgende jaar weer te verwelkomen’’.


Daarnaast ontvangt het buitenhuis ook veel mensen met een beperking omdat het huis daarvoor geschikt is. ‘’De gangen zijn breed, de toiletten en badkamer zijn ruim en verder is alles in het huis ingericht zodat het voor iedereen toegankelijk blijft’’.


Wil je graag meer weten over dit prachtige, toegankelijke en rustige buitenhuis? Kijk dan eens op de website van Buitenhuis de Bûtensprong voor meer informatie: https://www.butensprong.nl/Ben je na het lezen van de blog gedesinteresseerd geraakt in nog meer verhalen? Lees dan verder op onze ''verhalen pagina'' of klik op een blog hieronder.

ความคิดเห็น


bottom of page